Testa elcykel i Vaggeryd!

22:e september kl.14 -16 på torget bjuder Vaggeryd in till cykeldag. Kom och testa en elcykel! Kommunen ger tips på hur du upptäcker Vaggeryd från cykelsadeln samt ger dig chansen att uppdatera dina kunskaper om regler för cyklister. På plats finns också NTF som berättar om hur du cyklar säkrare och hur en cykelhjälm kan skydda det viktigaste man har: sina tankar, känslor och minnen.

- Från Vaggeryds kommuns sida är vi väldigt glada över att genomföra denna aktivitet. Cykling ligger rätt i tiden och är bra både för hälsan och för miljön. Dessutom är det en perfekt aktivitet i coronatider. Vi hoppas att många tar chansen att upptäcka våra fantastiska omgivningar, säger Hans Göransson, Gatu-Parkchef för Vaggeryds kommun.

Mer om cykelhjälmskampanjen ”Var rädd om det som är du” En cykelhjälm halverar risken för huvudskador i trafiken. För att få fler att använda cykelhjälm, lanserar NTF tillsammans med komikern Marika Carlsson och musikern Daniel Adams-Ray kampanjen ”Var rädd om det som är du”.

Cyklister står för hälften av alla allvarliga trafikskador. 80 procent av de allvarliga skadorna har uppstått i en singelolycka. Många av olyckorna beror på is, snö, grus eller löv. Ofta är det huvudet som får ta den hårdaste smällen i en olycka. Har man otur får man en hjärnskada som aldrig läker och som förändrar den man är, förmågan att tänka och tala, minnas, lära sig nya saker, känna glädje, vrede och sorg.

- Om alla använde cykelhjälm skulle antalet omkomna kunna minska med 25 procent, och antalet allvarligt skadade med 5 procent. Cykelhjälm minskar huvudskadorna med minst 50 procent. Men tyvärr är det många som skippar hjälmen. Det nationella målet för cykelhjälmsanvändningen är att minst 70 procent av cyklisterna ska använda hjälm år 2020. År 2019 var hjälmanvändningen bland vuxna drygt 40 procent, säger Daniel Kvarnström, Verksamhetschef för NTF Jönköpings län.

För Marika Carlsson är cykelhjälmen en självklarhet i vardagen. Nu hoppas hon inspirera fler att skydda sig själva i trafiken. Läs mer om kampanjen på: www.detsomärdu.se

- Det är med stolthet jag medverkar i en kampanj som kan rädda liv, säger Marika Carlsson.

Kampanjen går i första hand lokalt i 10–12 kommuner där NTF finns på plats och där kommunen aktivt arbetar för att förbättra förutsättningarna för cykling genom att till exempel bygga ut cykelbanor och bygga cykelgarage. Vid olika event erbjuder NTF möjligheten att prova en hjälm. I Vaggeryd bjuds du även på kaffe och reflexer och får ta del av fina erbjudanden från Länsförsäkringar och Harald cykel och reparation i Jönköping.


2020-09-21