Trafiksamarbete

Asylsökande lärde trafiksäkerhet

För andra året i rad genomförde i veckan NTF en trafiksäkerhetsdag för asylsökande i Jönköpings län. Platsen var som förra året Trafikövningsplats Axamo utanför Jönköping

Tillsammans med Räddningstjänsten, Polisen, Länsförsäkringar, Trafikövningsplatsen och Trafikverket, bjöd NTF in till en halvdags trafiksäkerhetsinformation. Ett 40-tal asylsökande och personer från andra integrationsprogram var på plats. Några kom med buss från Jönköping, andra ifrån Vaggeryd och Vetlanda. Berit Litsgård är utbildningsledare för SFI-elever vid Pingstkyrkan i Jönköping.

- Det här är en fantastisk rolig och information upplevelse för våra elever, säger hon.

Under förmiddagen kunde deltagarna lyssnar på föreläsningar om "Vägen till körkort" av Trafikverket och Trafikövningsplatsen visade sin verksamhet. Utanför föreläsningssalarna fanns Polisen och Räddningstjänsten beredda att visa upp sina utryckningsfordon, något många av deltagarna tyckte var spännande.

- Många asylsökande har aldrig kommit i kontakt med varken polis eller brandkår, menar Berit Litsgård.

Ett populärt inslag var den "voltbil" som NTF hade med sig. Det var många som ville prova att sitta fastspända i bilen medan den snurrade ett par varv. Tanken med bilen är att få en förståelse för hur det känns att välta med ett fordon.

- Information av det här slaget är oerhört viktigt för personer som håller på att slussas in i samhället, säger Berit Litsgård.

Lyssna på SR Jönköpings inslag nedan:

https://sverigesradio.se/artikel/7569840

 

Asylsökande lärde trafiksäkerhet

2020-10-09