Vetlandaskola vinnare!

Vad hinner man göra på den tiden man sparar in på att köra för fort? Svaret är: nästan ingenting. I #10sekunder tävlar elever i hela Sverige i trafiksäkerhet genom att spela in filmer för att förmedla just det budskapet. Nu har 13 vinnande klasser runtom i landet korats för sina kreativa sätt att belysa den onödiga fortkörningen. En av vinnarna är klass 6 på Tomaslundsskolan i Vetlanda.

De senaste veckorna har trafiksäkerhet stått på schemat i svenska skolor. I #10sekunder får elever i årskurs 3–6 i hela landet tävla i att förmedla det viktiga budskapet om hur onödigt det är att köra för fort. Filmerna ska vara högst tio sekunder långa. Det är nämligen den korta tid man sparar när man kör 50km/h i stället för 30km/h på en 200 meter lång sträcka, till exempel utanför en skola.

Nytt för i år är att den tidigare västsvenska tävlingen expanderat till hela Sverige. Och landets skolor har tagit emot tävlingen med öppna armar – hela 127 bidrag har kommit in från skolor från Ystad i söder till Vilhelmina i norr.

– Eleverna på Tomaslundsskolan har visat på ett kreativt sätt samt förmedlat ett mycket viktigt budskap på 10 sekunder, säger Eleonor Franklin, lokal projektledare för 10#sekunder inom NTF Jönköpings län.

Vill belysa vikten av trafiksäkerhet

NTF har mätt bilars hastighet utanför svenska skolor i över två decennier, och resultaten är desamma år efter år: Varannan bilist kör fortare än tillåtet. Detta trots att hastigheten är direkt avgörande för hur allvarliga skadorna blir vid en olycka. Risken att dö vid påkörning ökar markant vid hastigheter över 40 km/h.

– Eleverna själva är våra bästa ambassadörer när det kommer till att påminna deras omgivning om hur viktigt det är att hålla hastighetsgränsen utanför skolarna. Genom #10sekunder, och dessa kreativa filmer, vill vi hålla i gång samtalet om hur viktigt det är att hålla hastighetsbegränsningarna, säger Eleonor Franklin.

Tomaslundsskolan i Vetlanda tog hem vinsten

Nu har 13 vinnare utsetts vars filmer utmärkt sig lite extra genom kreativitet, påhittighet och humor. En av dessa är klass 6 på Tomaslundsskolan, som kommer få tillbringa en dag på Boda Borg i Sävsjö.

Om tävlingen

#10sekunder syftar till att uppmärksamma vikten av att hålla hastighetsbegränsningarna. Bakom tävlingen står NTF, Nationella trafiksäkerhetsförbundet, en självständig och idéburen organisation som arbetar för allas rätt till en säker trafik. Juryn som utser årets vinnare i #10sekunder består av representanter från de tio NTF-förbunden.

Alla vinnande bidrag finns att se på:

www.10sekunder.se.

Vetlandaskola vinnare!

2023-06-01