Glöm inte reflexen

40 procent av alla trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt. Inte så konstigt kanske, men visste du att de flesta olyckor med gångtrafikanter sker i tättbebyggda områden med gatubelysning?

Reflexer hör inte bara hemma på mörka landsvägar. I stadstrafik som exempelvis i Jönköping eller Värnamo är det ännu viktigare, trots alla neonskyltar och gatlyktor. Gatubelysningen gör visserligen att du själv ser bättre, men inte att du syns för andra.

Syns på 125 meter
En bra reflex syns i mörker eller under dåliga siktförhållanden när den träffas av ljuset från en strålkastare på en bil. Det beror på att reflexerna återkastar det starka skenet från strålkastaren. Om du har mörka kläder upptäcker en bil med halvljus dig på 20-30 meters avstånd och om du har ljusa kläder syns du på 60 meter. Om du bär reflex ser bilen dig redan på 125 meters. Observera att du syns ännu sämre på vintern och vid vått väglag. Dessutom blir bilens bromssträcka längre, ofta 2-4 gånger längre än vid normalt väglag.

Så bär du reflexen
När man rör sig i trafiken är det viktigt att man syns från alla håll. Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Därför är det bra att ha en reflex hängande i ett snöre och att placera reflexer runt armar och ben. Det är även bra om reflexerna sitter lågt eftersom du då syns bättre när bilen har halvljuset på.
Reflexväst är bra men bör kompletteras med reflexband kring armar och ben.
På små barn syns reflexer extra bra, eftersom de ofta är i hela halvljusets ljusområde.

Så länge håller reflexen
En bra reflex är en fin optisk produkt som man bör hantera varsamt. Ligger en reflex i fickan tillsammans med mynt eller nycklar blir den repig och en repig reflex tappar mycket av sin förmåga. Håll reflexen borta från hög värme och vatten. Utsätts reflexerna för värme (till exempel i en varm bil) kan de optiska delarna förstöras och reflexen slutar att fungera. Om vatten kommer in reflexens optiska delar kan reflektionsförmågan förstöras. Torka därför av regndroppar från reflexens yta.

 Vad säger lagen om reflexer?

Enligt lagen ska det i mörker finnas reflexer på cyklar, mopeder, rullstolar, sparkar, traktorer, hästfordon och släpfordon som dras av traktor eller motorredskap.

 Vad anser NTF om reflexer?

Gående ska använda reflex och reflexvästar i mörker.

Glöm inte reflexen

2020-11-23