Kör försiktigt i midsommar uppmanar NTF i Jönköpings län!

Nu är snart midsommarhelgen här, en av årets mest trafikerade helger. När många är ute och rör sig på våra vägar gäller det som trafikant att vara extra uppmärksam för att undvika olyckor. Tänk på att hålla hastigheten, håll avståndet och kör inte trött eller påverkad.

Många vägar inbjuder till att trycka lite hårdare på gaspedalen. Men det lilla extra trycket kan få ödesdigra konsekvenser både för dig och andra trafikanter. Genom att sänka medelhastigheten på våra landsvägar med 10 km/tim skulle 200 personer inte dö i trafiken varje år och tusentals skulle slippa att skadas svårt.

Tänk på hur du tar dig hem efter midsommarfesten. Var smart och tänk på konsekvenserna, kör aldrig på fyllan och åk aldrig med någon som har druckit!

Åker du med någon som är berusad har du givit ditt godkännande till detta och är därför medskyldig om något händer, plus att du utsätter dig för en onödig risk. Hindra alltid den som vill köra påverkad. Tänk också på att man inte heller dagen efter festen är en lämplig förare. Körförmågan kan vara försämrad upp till 20 % dagen efter man druckit alkohol. Totalt omkommer det cirka 125 personer varje år i alkoholrelaterade olyckor på våra svenska vägar och gator.

Kör inte heller när du är för trött, ta hellre en paus och vila lite och drick något uppiggande. Det är bättre att komma fram lite senare än det är tänkt än att inte komma fram alls.

Statistik sedan 15 år tillbaks visar att sju personer förolyckas i midsommartrafiken varje år.
Därför uppmanar NTF att köra säkert för både sin egen del men också för sina medtrafikanter.

Tips för en säkrare resa:

- Ta god tid på dig, tänk på att resan kan ta längre tid än vanligt eftersom det är mycket trafik på
vägarna
- Var utvilad och ta regelbundna raster
- Kör nykter
- Använd bilbältet
- Kör inte fortare än hastighetsgränsen tillåter
- Håll avståndet till bilen framför

Glad midsommar och kör försiktigt önskar vi på NTF Jönköpings län!


2015-06-17